Τι προσέχουμε όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό;

Όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό με το αυτοκίνητο μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούμε -σε περίπτωση ατυχήματος- ώστε να είμαστε πάντοτε καλυμμένοι. 

Οι οδηγοί-κάτοχοι οχημάτων, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να προμηθευτούν την «Πράσινη Κάρτα», η οποία εκδίδεται δωρεάν από την ασφαλιστική τους εταιρεία και έχει ισχύ 30 ημέρες. Με το συγκεκριμένο έντυπο, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα περιπτώσεις εμπλοκής σε ατυχήματα. Στην περίπτωση που έχουμε κάλυψη οδικής βοήθειας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέρουν την κάλυψη τους και στο εξωτερικό. 

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαίο, να ενημερωθούμε από την ασφαλιστική μας εταιρεία για τις καλύψεις, που μας προσφέρονται. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ενημέρωση της ασφαλιστικής μας εταιρείας σχετικά με το ταξίδι μας σε κάποια ή κάποιες χώρες του εξωτερικού κρίνεται άκρως απαραίτητη, ώστε να κατοχυρώσουμε τις επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις-εκτός της αστικής ευθύνης.

Πώς πρέπει να «κινηθούμε», εάν εμπλακούμε σε ατύχημα σε άλλη χώρα;

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση ατυχήματος, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαφέρουν με εκείνες που πρέπει να εφαρμόζονται εντός της χώρας μας. Επομένως, εάν εμπλακούμε σε ατύχημα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα: 

 • Καλούμε την Τροχαία του κράτους, όπου βρισκόμαστε, ώστε να καταγραφεί το συμβάν. Φροντίζουμε να σημειώσουμε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και τη χώρα, όπου έχει εκδοθεί.
 • Αναγκαίο κρίνεται επίσης να κρατήσουμε και δικές μας σημειώσεις, όπου θα αναφέρονται τα στοιχεία του αλλοδαπού οδηγού, τον αριθμό του ασφαλιστήριου συμβολαίου του και τις ημερομηνίες ισχύος του.
 • Καλό θα είναι πριν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, να έχουμε προμηθευτεί το έντυπο της Ευρωπαϊκής Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος. Στην περίπτωση που τη συμπληρώσουμε από κοινού, ο διακανονισμός θα είναι αρκετά πιο εύκολος.
 • Στο πίσω μέρος της Πράσινης Κάρτας που έχουμε προμηθευτεί, μπορούμε να βρούμε τα τηλέφωνα όλων των γραφείων πράσινων καρτών των χωρών της Ε.Ε. Καλό θα είναι να επικοινωνήσουμε με το αντίστοιχο τμήμα της χώρας όπου έλαβε χώρα το συμβάν, για να καταγραφεί το περιστατικό και να μας δώσουν περαιτέρω οδηγίες. Από την ασφαλιστική μας εταιρεία θα μας ενημερώσουν επίσης για τις διαδικασίες επαναπατρισμού του οχήματος, αλλά και της δωρεάν διαμονής μας.
 • Εάν υπάρξει τραυματισμός, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε τόσο με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, όσο και με την ασφαλιστική μας εταιρεία, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας, αλλά και μεταφοράς μας.

Τι έγγραφα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας;

 • Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
 • Την Πράσινη Κάρτα ασφάλισης, που προμηθευόμαστε από την ασφαλιστική μας εταιρεία (με ισχύ για ένα μήνα)
 • Το εθνόσημο της χώρας όπου έχει ταξινομηθεί το αυτοκίνητο, κολλημένο σε εμφανές σημείο
 • Αν ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα πρέπει να εφοδιαστούμε με το διεθνές δίπλωμα, που μπορούμε να εκδώσουμε στα γραφεία της ΕΛΠΑ.

Προσοχή: Οι ασφαλιστικές εταιρείες μας καλύπτουν στο εξωτερικό μόνο για αστική ευθύνη, παρόλο που μπορεί να έχουμε καλύψεις που περιλαμβάνουν μερική και ολική κλοπή, μικτή ασφάλεια κτλ. Για να έχουμε τις ίδιες καλύψεις και σε κάποια χώρα του εξωτερικού, θα πρέπει να το συμφωνήσουμε από πριν με την ασφαλιστική μας εταιρεία, πληρώνοντας ορισμένες φορές κάποιο επασφάλιστρο. Επίσης ορισμένες εταιρείες δεν μας καλύπτουν στο εξωτερικό για ζημιές από φυσικά φαινόμενα κ.α.

admin

Ιστότοπος: www.mastorisf.gr

Επικοινωνία

 • Διεύθυνση:  Πολυτεχνείου 3, Άγιος Νικόλαος, 72100
 • Τηλ:  +(030) 28410 82460
 • Fax:  +(030) 28410 82460
 • Κιν:  +(030) 6972 336627
 • E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Web:  http://www.mastorisf.gr

Θα μας βρείτε